Szőlőmag mikroőrlemény

Rendkívül ízletes, tartósítóanyag nélkül is jól elálló kenyérhez Kiemelkedő hozzájárulás az egészségvédelemhez, a hosszabb, jobb minőségű élethez. A polifenolok azon belül különösen az OPC-k a manapság legtöbbet emlegetett táplálék összetevők közé tartoznak.

Polifenoloknak magas a koncentrációjuk pl. a szőlőmagban. A SZÕLÕMAG AZ OPC-K LEGGAZDAGABB FORRÁSA A FÖLD ÖSSZES NÖVÉNYE KÖZÜL. A polifenolok, beleértve az OPC-k közül élettani szempontból legfontosabbak közé tartozik a szőlőmag következő kilenc fajta antioxidáns vegyülete, összetevője: proanthocyanidin P1 (0,68mg/g), P2 (0,58mg/g) procyanidin, B1(3,94mg/g), B2(4,94mg/g), B3(3,71mg/g), C1 (2,71 mg/g), tetramer (0,6mg/g), catechin (2,97mg/g), epicatechin (1,62mg/g), ez utóbbi kettő flavan-3 vegyület.
Van olyan hatásos OPC összetevő, (galluszsavnak a B2 procyanidinnel és az (-) epicatechinnel képzett észtere) amelyet ez idáig csak a szőlőmaghéjban találtak meg, és vizsgálatok szerint ez az egyik leghatékonyabb szabadgyök befogó. A szőlőmag összpolifenol tartalma: 21750mg/kg. Összehasonlításként említésre méltó, hogy az egyik legnagyobb értékkel rendelkező bogyós gyümölcs, a feketeribiszke összpolifenol tartalma 7170mg/kg.
Az egyébként értékes hidegen sajtolt szőlőmagolaj összpolifenol tartalma 700mg/l. A szőlőmag mikroőrleménynek van még pár százalékos hasznos szőlőmagolaj tartalma is. A szőlőmag még tartalmaz kb. 58%-nyi rostanyagot, szénhidrátot, fehérjét, zsírt, (olajat,) cukrot, mikroanyagokat és nyomelemeket is. A szőlőmag mikroőrleményben a polifenolok ill. az OPC-k (vitaminokkal analóg) antioxidáns hatása 18, 4-szer erősebb, mint az egyébként szükséges C vitaminé, és ötvenszer erősebb az E vitaminnál.
Fokozott vitaminfogyasztásnak csak meghatározott mennyiségű polifenol bevitellel együtt van értelme, mivel így történhet meg az eltérő erősségű antioxidáns vegyületek regenerálódása. A többek között érvédő hatású antioxidáns polifenolok (beleértve az OPC-ket) biológiai hasznosulása nagyon jó. A találmányi szőlőmag mikroőrlemény vízben és zsírban oldódó komponensei könnyen felszívódnak a gyomorban, a bélrendszerben, ezért már kis mennyiségben (pl.1 mg/kg testsúly/nap) is érvédő hatásúak. A sejthártyán áthatoló, így az egész szervezetre ható antioxidáns polifenolok (OPC-k) ez idáig a leghatásosabb láncreakciós szabad gyökcsökkentők, szabad gyöksemlegesítők, amelyek jelentősen segítenek megakadályozni, csökkenteni az emberi sejtek és szövetek károsodását, pl. erősítik az érfalakat, Sőt az OPC-k még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így védik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásaitól.
Ezen hatások előnyösek az érelmeszesedés, az agyi katasztrófák, a szívbetegségek, egyes daganatos megbetegedések, az agy, idegrendszer károsodása ellen, ezek megelőzésében ill. a rekreációban. Továbbá előnyösek a magas vérnyomás, a káros koleszterin szint csökkentésében, a vér oxigénfelvevő képességének növelésében, a májsejtek membránját károsító méreganyagok semlegesítésében, a bőrsejtek belülről való védelmében, és például a visszér gyulladás megszüntetésében, iiietve a visszér visszahúzódásában.
A polifenolok OPC-k antioxidáns hatásai általában az öregedés késleltetésében is előnyösek. A különleges szuperőrlő berendezéssel a nagyon kemény szőlőmag rendkívüli finomságú, átlagban kb. 20 mikron méretűre, un. hidegőrléssel szennyeződéstől mentesen megőrölhető, és a mikroőrlemény felhasználásával szőlőmag mikroőrlemény adalékanyagú találmányi sütőipari termékek, készíthetők.
A tárgyi találmány címe: "Maximális hatóanyag feltárású szerves/és vagy szervetlen anyagú mikroőrleményekből készíthető adalékanyagok, anyagok, termékek." A szőlőmag mikroőrleményt tartalmazó sütőipari (kenyér, vekni stb.) termékek fogyasztói, nemcsak egészségesebbek lesznek, hanem teljesítményük az élet minden területén növekedhet.
A szőlőmag mikroőrleménynek egészségre káros ismert mellékhatása nincs.

Összeállította: Dr. Csorba István | CSI Innovációs Kft ügyvezetője | 2008. március