Az aztékok törzse az amerikai kontinens egyik legnagyobb bennszülött civilizációját hozta létre. A 14-15. században erős birodalmat építettek ki a Mexikóifennsíkon, a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán között.
A Texcoco-tó körül teraszosan kialakított földeken főként kukoricát, paradicsomot, gyapotot termesztettek.
A célkeverékből készített termékekkel, a hagyományos azték ízeket szeretnénk visszahozni a fogyasztók asztalára. Termékünkből könnyen és gyorsan készíthetők sütőipari termékek.
Példareceptünk egy formában készített 300 grammos kenyér készítését mutatja be, de a felhasználó saját fantáziája segítségével számos más terméket is készíthet.
Recept
Azték kukoricás-tökmagos célkeverék felhasználásával:
100% Azték kukoricás-tökmagos célkeverék
5% élesztő
1 % kovász sűrítmény
57% víz
Recept
Azték kukoricás-tökmagos kenyér koncentrátum felhasználásával:
30% Azték kukoricás-tökmagos kenyér koncentrátum
70% Búzaliszt
5% élesztő
1% kovász sűrítmény
57% víz
Felhasználás
Mérjük össze a hozzávalókat. Lassú fokozaton 2 percig, gyors fokozaton 4 percig dagasszuk.
A tészta hőmérséklet 28 °C legyen.
Dagasztás után 20 percig pihentetjük, majd 35 dkg tömegre osztjuk - gömbölyítjük a tésztát.
Tésztaérés: 30 perc.
A második pihentetés után hosszformázzuk és lisztbe - vagy kukoricás felületi magkeverékbe, képünkön láthatóan - forgatjuk a tésztát. Vetés előtt sűrűn megvágjuk kb. 6x keresztben a sütésre előkészített kenyereket.
Kelesztési idő: 40 perc.
Vetési hőmérséklet: 235 °C-on, gőzzel.
Sütés 230 °C-on 23 perc.
Bármilyen felmerülő technológiai kérdésben készséggel állunk rendelkezésre, a megadott elérhetőségeinken.